Att välja rätt cykellyse är inte alltid enkelt. För att du ska kunna ta dig fram med cykel på ett säkert och lagligt sätt nu när höstmörkret har smugit sig på så är dock cykellampa ett måste. I Sverige är det lag på att ha både fram- och baklyse på cykeln och som cyklist utan lyse i mörker riskerar du att få böta 500 kronor per utebliven lampa.
Den främsta anledningen till att använda cykellyse bör däremot inte vara för att slippa undan böter, utan av säkerhetsskäl. Drygt hälften, närmare bestämt 56% av de cykelolyckor som sker mellan oktober och mars uppstår i skymning eller mörker. Genom att välja rätt cykellampor kan du minska risken för att utsättas för skada. Cykellampan fyller två viktiga funktioner, den hjälper dig att se vägen bättre samtidigt som den gör att andra trafikanter lättare ser dig - två viktiga faktorer för att minska antalet cykelolyckor i mörker.
Vilken cykellampa som är rätt just för dig beror på vilken typ av cykling du planerar att göra. Det lyse som är mest lämpligt för cykling på stadsväg behöver nödvändigt vis inte vara det bästa när det kommer till cykling på landsväg.
En cykellampas ljusflöde mäts i enheten lumen. För att du som cyklist ska synas på vägen räcker normalt sett ett lyse med 20-100 lumen men, som tidigare nämnt, är det inte allt. För att cyklingen ska kunna ske på ett säkert sätt behöver du också kunna se vägen framför dig. En rekommendation är därför att använda en cykellampa med 100-300 lumen för stadscykling och 400-1000 lumen för landsvägscykling.
Vilken funktion din cykellampa sedan fyller beror i stor utsträckning också på hur lyset riktas. För att få en bra räckvidd och samtidigt undvika att blända andra trafikanter är det viktigt att ljuset riktas ner på vägen. Genom att rikta lyset en aning nedåt, ungefär 5-6 grader, så minskar riskerna för detta.
Det finns cykellampor som är godkända enligt StVZO. StVZO står för Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung och är ett tyskt regelverk som innefattar cykelbelysning bland många andra fordonsrelaterade bestämmelser. Fördelen med dessa lampor är att de med större precision kan rikta ljuset ned mot vägen. En StVZO-godkänd lampa behöver inte vinklas ned lika mycket som en vanligt lyse för att ge en utmärkt räckvidd. I det här fallet räcker det med en nedåtvinkling på cirka 1,5-3 grader. Trots att gradantalet är lägre riskerar inte andra trafikanter att bli bländade av detta lyse.
När man talar om ljusbild så handlar det om ljusets utseende när det når vägen. En jämn fördelning av ljus är en bra ljusbild. Det är också bra om ljuset har en tydlig avgränsning uppåt eftersom det betyder att det kommer från en cykellampa med bländningsskydd. En lampa utan bländningsskydd har en ljusbild som ser likadan ut både uppåt och nedåt, det vill säga utan en tydlig avgränsning i överkant. Ett optimalt lyse är ljusstarkt i mitten vilket leder till en bra räckvidd och lyser sedan svagare upp de områden som närmast angränsar till cykeln.
Är du nyfiken på våra produkter och tjänster? Spana till exempel in vår originalprodukt den välkända nyckelbrickan, också känd som "polisbrickan", eller vårt senaste tillskott i produktportföljen: en osynlig stöldskyddsmärkning som endast framträder i UV-ljus och är omöjlig för tjuven att få bort. Välkommen till en början på något nytt!