välja rätt cykellyse
ID-kapning är ett av Sveriges vanligaste brott och för att hjälpa dig att känna dig trygg i vardagen har vi precis lanserat en ny tjänst. Tjänsten är en ID-bevakning och fungerar som en komplett bevakning av personnummer, namn och inloggningsuppgifter i realtid för att du ska få full kontroll över dina personuppgifter.

Vad är ID-kapning?

ID-kapning är ett brott där gärningsmannen på ett eller annat sätt utger sig för att vara en annan person för att till exempel ta ett lån eller köpa varor eller krediter i denna personens namn. Detta, utan tillåtelse från personen i fråga. ID-kapning kan också handla om att bedragaren utger sig för att vara någon annan på internet i hopp om att komma åt den drabbades konton på sociala medier. Om bedragaren lyckas kan han eller hon kontakta den drabbades familj och vänner för att exempelvis be om pengar.

Så vet du att du råkat ut för en ID-kapning

Om du kontaktas med anledning om att kreditupplysning gjorts i ditt namn och du inte vet varför, eller om du får fakturor, samtal eller meddelanden gällande varor som du inte beställt så kan det vara så att du råkat ut för en ID-kapning. Om du misstänker att någon kapat din identitet bör du kontakta Polisen.

ID-kapningar i Sverige

Den här typen av brott ha blivit allt vanligare och idag är ID-kapning ett av Sveriges vanligaste. En av orsakerna till det ökade antalet ID-kapningar i lander är det faktum att vi lever i ett alltmer digitaliserat samhälle. Antalet brott av det här slaget ökade kraftigt under 2021 i jämförelse med året dessförinnan. Under det senaste året har så många som 250 000 svenskar fått sina identiteter kapade.

Du kan skydda dig för att undvika att få din identitet kapad

Det finns en del åtgärder att vidta för att undvika att falla offer för ID-kapning. Nedan nämner vi några saker som kan vara bra att tänka på.

  • Använd starka lösenord

  • Lämna aldrig ut dina person- eller inloggningsuppgifter till ett företag utan att ha kollat upp dem först

  • Anmäl borttappade identitetshandlingar till Polisen

  • Uppdatera kontinuerligt virusskydd på dator och mobil

  • Försäkra dig om att ingen obehörig kan komma åt din post

SST ID-bevakning

Vår ID-bevakning är en tjänst som hjälper dig att förebygga brott, återställa din kreditvärdighet vid falska fakturor, ID-kapning och ekonomisk förlust. Tjänsten innehåller ID-skydd samt SMS-larm och e-postrapportering i realtid vilket innebär att du kan få ett meddelande direkt vid risk för bedrägeri. SST ID-bevakning innehåller också spärrtjänst med ett nummer som har öppet dygnet runt genom vilken vi kan spärra ditt personnummer och dina ID-handlingar direkt utan ställtider. Dessutom bevakar vi dina personuppgifter hos landets största aktörer. Om du skulle bli utsatt för ett bedrägeri finns vi även här för dig och vägleder dig.

Vi tycker att det är viktigt att du känner dig trygg i vardagen och anser att det är något alla ska kunna känna. SST har därför pressat priserna och kan idag presentera ett av Sveriges absolut bästa pris när det kommer till ID-bevakning.

Är du nyfiken på våra produkter och tjänster? Spana till exempel in vår originalprodukt den välkända nyckelbrickan, också känd som ”polisbrickan”, eller vårt senaste tillskott i produktportföljen: en osynlig stöldskyddsmärkning som endast framträder i UV-ljus och är omöjlig för tjuven att få bort. Välkommen till en början på något nytt! 

Dela detta till en vän!

Tack för du tog dig tiden och läste vårt inlägg! SST med personal önskar dig en fortsatt trygg och orosfri vardag! Tänk på att du alltid kan kontakta vår kundservice, samt läsa våra vanliga Frågor & Svar, om du har några frågor eller funderingar.

Med vänlig hälsning,